csütörtök, február 21, 2008

Az INFRA-GREEN margójára


Az előző posztomban arról beszéltem, hogy mennyire égető szüksége lenne Budapestnek egy igazán kiforrott zöldfelületi-közterületi politikára. Álljon itt példaként a New York-i Central Park, hogy hogyan is lehet ezt csinálni jól.

a parkot felügyelő non-profit szervezet (Central Park Conservancy) nem tudja nullszaldósra kihozni a Central Park üzemeltetését, de így is az éves költségvetés 85%-át, mintegy 26 millió dollárt!!!! teremt elő. 1980 óta, mióta élő szerződés van közte és a város között, az éves költségvetésen felül mintegy 450 millió dollárt invesztáltak bele a park fejlesztésébe. Megdöbbentő számok, bár természetesen Manhattant, csak arányaiban szabad Budapest belső magjához hasonlítani. (25 millió látogató évente). A bevételtermelésre jellemző, hogy még a parkban történő fotózásért cserébe is adományokat gyűjtenek.

New York City-nek egy külön hivatala van (Park és Rekreációs Ügyosztály), amely megfeleltethető a Főkertészi Iroda hazai (alig létező) gyakorlatának. Amivel ez az ügyosztály többet tud, hogy külön tarifa rendszere van a parkokban rendezett szabadtéri rendezvények (nagy és kicsi) közterületfogalási díjaira, az atétika pályák és teniszpályák helyfoglalására, az erdőátminősítés és fakivágás díjaira, az életmentő szolgáltatásokra, a kikötőhasználatra és hajóbérlésre, külön politikájuk van a közterületeken elhelyezendő szobrok, vagy azok létesítésére vonatkozó adománygyűjtésre, a fotografálás és filmezés díjaira, parkolási díjakra, a "vizuális munkák forgalomba hozatalára" (díjat kell fizetni a kereskedelmi célú hirdetések elhelyezéséért, a zöldfelületek látképeinek bárhol történő publikálásáért, stb.) És hát ezt a tarifát beszedik, ottmarad a parkfenntartási részlegen, leosztják az üzemeltetőknek, és mindenki hepi.

Ehhez képest mondjuk egy Városligetbe megrendezett koncert, vagy egy majális (pártmajális, rendőrmajális), stb. közterületfoglalásáért gyakorlatilag semmit nem fizetnek, pedig egy-egy ilyen nagyrendezvény után vastagon áll a szemét a gyepen. Az elmúlt évben például a Hajógyári Szigeten megrendezett Sziget Fesztivál volt az első olyan, ahol mintegy kegyet gyakorolva a szervezők először csorgattak valamicskét közterületfoglalási díj gyanánt a Főváros kasszájába. Összehasonlításképpen az 1986-os Simon&Gartfunkel koncert a Central Parkban akkora bevételhez segítette a CPC-t, hogy abból a park egy tekintélyes területén kezdhettek revitalizációs munkákba. Érdemes azt is átgondolni, hogy a mindenféle rendezvényeken jelen lévő mozgó árusok (italárusok, perecesek) maximált árainak mekkora része épül vissza a parkok fenntartásába. Van egy tippem...

Nincsenek megjegyzések:

Rendszeres olvasók